
Oslo
Krav om DGNB-certificering af nybyggeri i Oslo og fritlægning af vandløb til fremme af biodiversitet
Oslo Kommune kræver DGNB-certificering af alt nybyggeri (og dokumentation på bæredygtighedstiltag fra alle leverandører til kommunen på alle områder). Oslo vil være Nordens bæredygtige hovedstad. Byen satser også stort på kulturområdet med 3 store prestigebyggerier på havnefronten.
I Norge ligger mange byer højere, og derfor løber en del af vandet naturligt væk fra byerne. I Oslo er der kamp om pladsen i byen, land er kostbart og derfor har Oslo for hundrede år siden rørlagt størstedelen af deres vandløb. I løbet af de seneste år har Oslo arbejdet med at fritlægge vandløb (Hovinbekken), således at flere strækninger er blevt til spændende parkanlæg knyttet til eksisterende og nyanlagte boligområder med plads til biodiversitet.
Oslo: højdepunkter:
-
Boligbyggeri og biodiversitet, på cykeltur langs Akerselva.
-
Kunst og kultur definerer havnefronten; Edward Munch museum, tegnet af det spanske kontor Abalos & Herreros med plads til 500.000 besøgende om året
-
Oslo’s ny hovedbibliotek: Deichmanns Bibliotek, tegnet af Oslo-arkitekterne Lund Hagem arkitekter og Atelier Oslo
-
Nyt National Museum of Art, Architecture and Design, tegnet af tyske Kleihues+Schuwerk
-
Fra industrihavn til rekreative byrum, bl.a. med havbade-anlæg og grønne rum til uformelle fællesskaber og biodiversitet.
-
Nye parkanlæg med fokus på vandløb og biodiversitet.
-
Oplæg ved Oslo Kommune om, hvordan man realiserer en klimastrategi som myndighed.
Oslo’s borgmester er lykkedes med at skære hårdt igennem mht. agendaen om at få bilerne ud af byen. Omkring 7.000 parkeringspladser er nedlagt i centrum og omdannet til rekreative arealer. Det koster dyrt at parkere i byen – og det er dyrere at køre i byen i myldretiden.
Antal dage: 3 dage. I kan fx tage Oslo-båden og rejse bæredygtigt.
Tag fat i os for at se et oplæg på et besøgsprogram til Oslo.

Photo: Rasmus Hjortshøj



Photo: Rasmus Hjortshøj