top of page
IMG_5661.jpg

Berlin

Bau-grupper, skoler i træ - og nyrenoverede museer på stribe

Berlin er stadig en ny by. Mange steder står tårnhøje kraner og byggepladser drysset rundt her og der. Man kan tydeligt se, byudviklingen er på vej i store områder, fx den kommende revitalisering af det Potsdamer Platz-området. I løbet af 1990'erne blev Potsdamer symbolet på det nye forenede Berlin med kølige, høje New York-inspirerede erhvervsbyggerier i glas, bl.a. flere byggerier af Renzo Piano, et af datidens store navne. 40 år efter skal området omdannes til en mere human skala. Grønne byrum og boliger skal sikre, at der også er liv mellem husene.  

Samtidig udvikles der mange steder prototyper på, hvad god byudvikling er idag, fx Blumenmarkt-området. Projektet er Baugruppe-baseret, som de fleste projekter er: En gruppe private ejere (også helt op til 50-60 ejere) går sammen om at udvikle og definere deres boligområde, i samråd med politikere, kommunen, lokale foreninger og arkitekter. I Berlin kan du også opleve Tysklands første erhvervsbaugruppe-projekt, hvor ledere i den kreative branche har udviklet et mixed-use projekt med erhverv, hotel, cykelværksted og foreningslokaler.

Tag fat i os, hvis du er interesseret i at høre, hvilke projekter, I kan se - og hvilke fagpersoner, I kan møde ?

 

Andre byudviklingstrends i Berlin er: 

Den grønne by

Berlin er historisk set grøn. Fra de enorme anlæg, fx Tempelhof, til de mange træer i boligområder midt i byen. Træer er beskyttet i Berlin. Hvis man kommer til at køre sin bil ind i et træ, skal man erstatte det med et nyt. Biodiversitet er naturligt til stede, for meget vokser vildt.  

Innovative energiformer og klimatilpasning

Energikrisen er alvorlig i Tyskland. Et problem er, at 60 % af byens beboere bruger udslidte gasradiatorer. I et område med gamle gasbeholdere har en privat rigmand udviklet en innovativ energi- og mobilitetshub. Her er universitetsstuderende og private virksomheder i gang med at finde nye løsninger. Fx genanvendelse af batterier til elbiler og produktion af strøm til lokalområdet. Vandhåndtering ved skybrud (spongeprojekter) og brug af regnvand til andre formål kan du også se eksempler på.   

32 nye skoler i træ/CLT

Berlins senatadministration har besluttet, at de fremtidige folkeskoler skal opføres i træ/CLT - og 6 skoler er allerede opført.

For at minimere byggeprocessen er de prefabrikerede moduler produceret af fabrikanten udenfor byen, hvorefter de samles på et lager i Berlin. Et klasseværelse består fx af 2-3 moduler.  

Arkitektur i verdensklasse
Efter 10 års gigantiske ombygningsprojekter af flere museer er Berlin nu i top-ligaen, når det kommer til museumsrenovering. David Chipperfield Architects har stået for en af de mest magiske restaureringsopgaver, verden endnu har set, med Neues Museum. Også Mies and der Rohe's Neue Nationalgalerie er renoveret med omhu for hver detalje, fra flisebelægningen udendørs til energisystemer og den rigtige sorte farve på et trappegelænder. Også af David Chipperfield Architects. 

Antal dage: 2-3 dage. Transport kan også være med tog - eller bus. 

Kontakt os for at se et oplæg og et tilbud.

bottom of page